Om fotografen

Fredrik Persson

Nyfikenheten är vad som drivit mig från början, möjligheten att använda fotograferandet som en ursäkt för att få vara med, uppleva & få insikt i händelser och andras upplevelser. Denna inställning till fotografi gör att jag som reportage & porträttfotograf gärna jobbar med väldigt låg profil, jag vill finnas överallt men inte inverka på det jag dokumenterar. När man som fotograf inte gör sin närvaro alltför uppenbar tror jag man får chansen att fånga långt mer äkta bilder av de känslor som genomsyrar situationen.

 

Jag har jobbat med de flesta typer av fotoproduktioner i skilda budgetklasser, som assisten, fotograf & det slutgiltiga steget innan leverans, retuschör. Trots att jag ständigt dras emot och känner enorm passion för den naturliga typen av dokumenterande fotografi så har den rent kommersiella fotografin fått en allt större plats i min tillvaro. Målet är att bilderna ska sälja, snabba deadlines är inte ovanligt, fokus ligger på tekninsk kvalitet, budskap & estetik.

Under åren har jag utbildat mig på olika sätt, jag började med en 1-årig fotografisk utbildning under den eminete fotografen Thomas H Jonsson (nominerad till scanpix stora fotopris 2007).

En utbildning som med grund i dokumentär fotografi täckte allt ifrån analog fotografi och framkallning till det digitala arbetsflödet & studioljus. Därefter jobbade jag med reklam/produktfotografi för den tillverkande industrin & gjorde egna projekt vid sidan om. Mitt nästa steg var att få en djupare inblick i kommersiell fotografi på riktigt hög nivå & jag valde att jobba som assisten/retuschör åt fotografen Marc Schultz i Bangkok som jobbar emot kunder såsom Canon Europe, Holliday inn, Wallpaper Magazine & Ikea mfl. Under tiden hos Marc lärde jag mig otroligt mycket om hur marknanden ser ut på ett internationellt plan. Jag förstod också att jag var kapabel att agera sista led emot kunder som ställer mycket höga krav på kvalitet.

Projekt som jag alltid kommer minnas finns det ett gäng men något som har slagit läger alldeles intill mitt hjärta är de reportagejobb jag gjorde i Thailand för den tyska hjälporganisationen School for life. Jag tog bilder ur vardagen på de skolor man byggt upp till förmån för barn & tonåringar som mist sina föräldrar till bla. HIV & tsunamin. Barnens leenden & tillvaro är något som jag inte kommer glömma… någonsin. Bilderna jag tog används fortfarande på skolornas respektive hemsidor www.school-for-life.org / www.beluga-schoolforlife.com & har hjälpt organisationen att hitta sponsorer över hela världen genom broschyrer, kalendrar & artiklar mm.